فهرست مطالب

نشریه مسائل کاربردی تعلیم و تربیت اسلامی
سال یکم شماره 2 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ماه منیر ایران پور، محمد مزیدی*، فریبا خوشبخت صفحات 7-32
    هدف از پژوهش حاضر بررسی ادراک دانش آموزان نسبت به فعالیت های پرورشی و پیش بینی رابطه آن با متغیرهای زمینه ای (جنس، رشته و پایه) است. روش پژوهش توصیفی و از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان دبیرستان های شهر شیراز در سال تحصیلی 90- 89 (58429 نفر) بود که با استفاده از روش تصادفی خوشه ایتعداد 303 نفر، شامل 148 نفر پسر و 151 نفر دختر به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. روایی و پایایی این پرسش نامه توسط ملاک های روان سنجی مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی گروه های وابسته و مستقل، تحلیل رگرسیون و تحلیل واریانس یک طرفه استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که ادراک دانش آموزان از فعالیت های پرورشی مدارس در ابعاد سه گانه علاقه نسبت به انجام فعالیت پرورشی، مشارکت در انجام فعالیت های پرورشی و آگاهی از آسیب ها یا تهدیدکننده های فعالیت پرورشی متفاوت است. بدین معنی که علاقه دانش آموزان نسبت به فعالیت های پرورشی در مقایسه با مشارکت آنان در فعالیت های پرورشی در مرتبه پایین تری قرار دارد و میزان مشارکت آن ها در فعالیت های پرورشی در مقایسه با میزان شناخت آنان از آسیب های فعالیت های پرورشی در مرحله بالاتری واقع شده است. از این رو تنزل میزان علاقه دانش آموزان در مقایسه با میزان مشارکت آنان می تواند شکاف و فاصله میان «نظر» و «عمل» را تبیین کند. علاوه بر این نتایج حاصله نشان داد که بین متغیرهای زمینه ای از جمله جنسیت دانش آموزان و ادراک آن ها از فعالیت های پرورشی در ابعاد سه گانه علاقه، مشارکت و آگاهی از آسیب ها رابطه معنا داری وجود ندارد، در حالی که بین سایر متغیرهای زمینه ای از جمله رشته و پایه تحصیلی با ادراک دانش آموزان از فعالیت های پرورشی در مدارس رابطه معنا داری دیده می شود.
    کلیدواژگان: ادراک دانش آموزان دبیرستان، فعالیت های پرورشی، آسیب های موجود در فعالیت های پرورشی
  • اکرم بختیاری، طیبه توسلی* صفحات 33-52
    هدف از تحقیق ح‍اضر تحلیل محتوای کتاب درسی پیام های آسمان پایه هفتم بر اساس میزان پرداختن به انواع روش های تربیت اسلامی است. روش پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل محتوا است. جامعه تحلیلی شامل کتاب درسی پیام های آسمان پایه هفتم در سال تحصیلی 94-1393 بوده که با توجه به ماهیت موضوع و محدودیت جامعه پژوهشی از نمونه گیری صرف نظر شد و کل جامعه تحلیلی مورد بررسی قرار گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات فرم فیش برداری و نیز سیاهه تحلیل محتوای محقق ساخته بود. داده های حاصل با استفاده از شاخص های توصیفی در فرایند تحلیلی «آنتروپی شانون» مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که در مجموع، درکتاب درسی پیام های آسمان 408 مرتبه به روش های تربیت اسلامی توجه شده است که در این میان به روش اصلاحی با بار اطلاعاتی 975/0 و ضریب اهمیت 340/0 بیشترین توجه، سپس روش اقتضایی با بار اطلاعاتی 951/0 و ضریب اهمیت 331/0 و نهایتا روش ایجادی با بار اطلاعاتی 945/0 و ضریب اهمیت 329/0 کمترین توجه شده است.
    کلیدواژگان: روش های تربیت اسلامی، کتاب پیام های آسمان، پایه هفتم، تحلیل محتوا
  • فاطمه جامعی ندوشن، مهشید ایزدی* صفحات 53-74
    هدف این پژوهش، بررسی نقش گرایش به اقامه نماز و هوش معنوی بر سلامت روانی دانش آموزان دبیرستانی منطقه 7 شهر تهران است. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری مورد نظر در این تحقیق کلیه دانش آموزان دختر دبیرستانی مشغول به تحصیل در سال 94-93 در منطقه 7 تهران بوده که تعداد آن ها طبق آخرین آمار در سال مذکور 1148 نفر برآورد گردیده است. براساس روش نمونه گیری چندمرحله ای، 320 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور سنجش متغیرهای مورد استفاده در پژوهش از سه پرسشنامه استاندارد سلامت عمومی، مقیاس خودگزارشی هوش معنوی کینگ (2008) و پرسشنامه گرایش به نماز پناهی (1382) استفاده گردید. روایی و پایایی پرسشنامه ها بر اساس ملاک های روان سنجی احراز و مورد تایید قرار گرفت. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که بین گرایش به اقامه نماز و هوش معنوی با سلامت روان رابطه معناداری وجود دارد و از طریق گرایشات دانش آموزان به اقامه نماز و همینطور از طریق هوش معنوی می توان سلامت روانی دانش آموزان را پیش بینی کرد. علاوه بر این یافته های حاصله نشان داد که علی رغم وجود رابطه بین گرایش به اقامه نماز و هوش معنوی نمی توان از طریق گرایش به اقامه نماز، هوش معنوی را پیش بینی نمود.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، گرایش به اقامه نماز، سلامت روان، دانش آموزان دختر، دوره دبیرستان
  • سمیرا حیدری*، خسرو باقری نوع پرست صفحات 75-98
    هدف از انجام این پژوهش ارائه الگویی نظری در برنامه درسی آموزش حرفه ای براساس فلسفه تعلیم و تربیت جمهوری اسلامی ایران است. روش پژوهش کیفی از نوع تحلیلی – استنتاجی است؛ بدین معنا که براساس الگوی استنتاجی فرانکنا از قرار گرفتن اهداف و مبانی در کنار هم اصولی استخراج شده است. ابزار جمع آوری داده ها فیش برداری است. جامعه تحلیلی این پژوهش فلسفه تعلیم و تربیت جمهوری اسلامی در ایران و کلیه منابع موجود در زمینه آموزش حرفه ای است، نمونه گیری از این جامعه به طور هدفمند براساس عناصر برنامه درسی آموزش حرفه ای صورت گرفته است. روش تحلیل داده ها دسته بندی، کدگذاری و تفسیر بوده که به طور مستمر و همزمان با جمع آوری داده ها انجام شده است. یافته های حاصله حاکی از این است که اهداف آموزش حرفه ای عبارتند از: پاکی، سلامت، قوت جسمانی، دانش کسب مهارت و بینش نسبت به حرفه ها و ارتقای روحیه مشارکت پذیری در حین آموزش حرفه ای. علاوه بر این برخی اصول مستخرج از الگوی نظری در بخش محتوای آموزش حرفه ای عبارتند از ارتقای درک و فهم در مورد اصول ایمنی در کار و حرفه، ارتباط محتوا با موضوع مورد مطالعه، توام کردن شواهد و دلایل حاکی از مطابقت علم با عالم واقع درباب علوم زمینه ای حرفه ها، کاوش در ابعاد تاریخی و اجتماعی حرفه ها، ارتباط محتوا با نیازهای حرفه ای آینده شاگردان، لحاظ کردن جنبه های دانش، مهارت و بالاخره بینش نسبت به کار و حرفه. در بخش یادگیری نیز این اصول عبارتند از: ایجاد زمینه های فرضیه پروری، تعامل یادگیرندگان با یکدیگر و دارا بودن فضل در کمک به همسالان. در بخش یاددهی این اصول عبارتند از: پیدایش عمل ماهرانه و تحول در بینش نسبت به حرفه، تذکر مضامین اسلامی در زمینه کار و حرفه، ایجاد زمینه های مناسب در حین آموزش برای پرورش روحیه مشارکت پذیری، داشتن دید جامع نگر در فرآیند یاددهی، برقراری عدالت تربیتی در حین آموزش حرفه ای، تناسب تکلیف در زمینه کار و حرفه با توان و ظرفیت یادگیرندگان؛ و نهایتا در بخش ارزشیابی این اصول عبارتنداز: ارتقای احساس مسئولیت شاگردان نسبت به ارزیابی دانش، مهارت و بینش خود نسبت به حرفه ها، لحاظ کردن سطوح دانش، مهارت و بینش نسبت به حرفه ها در امر ارزشیابی، توجه به ظرفیت و توانایی یادگیرندگان در امر ارزشیابی.
    کلیدواژگان: آموزش حرفه ای، الگو، برنامه درسی، فلسفه تعلیم و تربیت جمهوری اسلامی ایران
  • محمود سعیدی رضوانی*، مقصود امین خندقی، حسین باغگلی، رضا محمدی چابکی صفحات 99-127
    هدف از انجام این پژوهش بررسی دیدگاه دانش آموزان دوره متوسطه پایه سوم پیرامون دست یابی به اهداف برنامه درسی دین و زندگی در حیطه عمل و رفتار است. این حیطه؛ براساس راهنمای برنامه درسی، با هفت مفهوم اساسی از جمله: مبانی و اصول دین، قرآن کریم، سنت و سیره، انسان در اسلام، جامعه اسلامی، راه زندگی و دین در دنیای جدید مرتبط است. روش مطالعه، ارزشیابی با استفاده از روش های پیمایشی و ارزیابی ملاک مدار بود. جامعه آماری دانش آموزان شهر تهران بودند که از این جامعه تعداد 420 نفر براساس روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن توسط معیارهای روانسنجی مورد تایید قرارگرفت. داده های حاصله با استفاده از روش های توصیفی از جمله میانگین و درصد و آزمون آماری تی تک نمونه ای مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. یافته های حاصله حاکی از این است که دانش آموزان اعم از دختر و پسر دست یابی خود را به اهداف مربوط به «مبانی و اصول دین، قرآن کریم و انسان در اسلام» مطلوب گزارش نمودند. در قلمرو «سنت و سیره» علی رغم این که در مواردی دانش آموزان دست یابی خود را به اهداف این بخش مطلوب گزارش نموده اند اما عمدتا دیدگاه آنان در این بخش نامطلوب می باشد. در بخش «جامعه اسلامی» علی رغم این که در مواردی دانش آموزان دست یابی خود را به این بخش نامطلوب گزارش نموده اند اما عمدتا دیدگاه آنان در این بخش مطلوب گزارش شده است. در بخش «راه زندگی» عمدتا دانش آموزان دست یابی خود را به این بخش نامطلوب گزارش نمودند. لازم به ذکر است که در مفاهیم هفت گانه تفاوت معناداری بین دیدگاه های دختران و پسران مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، اهداف برنامه درسی، دین و زندگی، دیدگاه دانش آموزان، عمل و رفتار
  • محمد نیرو* صفحات 128-146
    هدف از پژوهش حاضر پدیدار شناسی تجربیات دانش آموزان زائر حرم مطهر امام رضا (ع) است. روش پژوهش کیفی است. جامعه مورد مطالعه کلیه دانش آموزان دبیرستانی منطقه 3 شهر تهران بودند که به طور هدفمند از این منطقه یک دبیرستان پسرانه انتخاب شد و 40 دانش آموز آن که در اردوی 5 روزه زیارتی مشهد مقدس شرکت کرده بودند مورد مطالعه قرارگرفتند. داده های حاصل، با روش کولیزی تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که اردوی زیارتی، برای دانش آموزان زائر دارای آثار و پیامدهای مثبت است. از جمله آثار و پیامدها می توان به آثار اردوی زیارتی در حوزه های رفتاری (مشتمل بر رفتار فردی از قبیل توبه و بازدارندگی از گناه و رفتار جمعی از قبیل احسان به خانواده، دوستی و محبت به دیگران) ، روحی - روانی (تحول، آرامش، شادابی، پالایش ذهنی، امیدواری به آینده) و اعتقادی (تقویت ایمان، توکل، خودسازی، مقید شدن به آداب و مناسک مذهبی، عهد در حفظ دستاوردهای معنوی، اخلاص، تقوا، ذکر، خضوع و صبر) اشاره کرد.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، تجربیات دانش آموزان، اردوی زیارتی و حرم مطهر امام رضا (ع)
|
  • Mohammad Mazidi, Mahmonir Iranpoor, Fariba Khoshbakhat Pages 7-32
    This study was carried out to examine Shirazi high school students’ perceptions of extracurricular activities and their relationship with some demographic variables (gender, major and grade). The research method of this survey was descriptive. The population of the study comprised all Shirazi high school students in 2010-2011 academic year (58429 students). The statistical sample consisted of 303 students (148 males and 151 females) who were chosen through random cluster sampling method. The instrumentation included a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were approved by psychometric criteria. Both descriptive and inferential statistics such as t-test for dependent and independent samples, regression analysis and one-way analysis of variance were utilized for the purpose of data analysis. Results of the study revealed that students’ perceptions of extracurricular activities differed in the three domains of students’ interest in these activities, their participation, as well as their awareness of the threats to the abovementioned activities. More specifically, students’ interest in extracurricular activities was higher than their participation rate. However, their participation rate was higher than their awareness of the threats. The decline in students’ interest compared with their involvement in these activities is indicative of the gap between the theory and practice. Furthermore, results showed that there was no significant relationship between students’ gender and their perceptions of extracurricular activities in the three domains of interest, involvement and threats. Nevertheless, a significant association was observed between demographic variables such as major and grade and students’ perceptions of these activities.
    Keywords: high school student's perceptions, extracurricular activities, threats to extracurricular activities
  • Tayebeh Tavassoli, Akram Bakhtiyari Pages 33-52
    The purpose of the present study was to conduct a content analysis of the seventh grade Payamhay-e-Asemani textbook based on the extent of focus on the methods of Islamic education. The research method was descriptive and of content analysis type. The population of the study included the seventh grade Payamhay-e-Asemani textbook in 2014-2015 academic year. Due to the nature of the research as well as the limited scope of the population of the study, no sampling was undertaken and the whole population was probed. Data collection tools were comprised of index cards and a researcher-made content analysis list. The obtained data were analyzed through descriptive indices of Shannon entropy. Results indicated that the methods of Islamic education had the frequency of 408 in Payamhay-e-Asemani textbook. More specifically, behavior modification methods with information load of 0.975 and significance coefficient of 0.340 had the highest frequency, contingency methods with information load of 0.951 and significance coefficient of 0.331 came second, and the lowest frequency was related to behavior formation methods with information load of 0.945 and significance coefficient of 0.329.
    Keywords: methods of Islamic education, Payamhay-e-Asemani (heavenly messages) textbook, seventh grade, content analysis
  • Mahshid Izadi, Fatemeh Jamei Nadushan Pages 53-74
    The present study aimed to investigate the role of adherence to saying prayers and spiritual intelligence in mental health of high school students in district seven of Tehran. The method of this descriptive research was correlational. The population of the study comprised all Tehrani high school girls in district 7 in 2014-2015 academic year (an estimation of 1148 students). Multi-stage sampling method was utilized and 320 students were selected as the statistical sample. The instrumentation consisted of the General Health Questionnaire (GHQ-28), King’s Spiritual Intelligence Self-Report Inventory (2008), as well as Panahi's Adherence to Saying Prayers Questionnaire (2003). The questionnaires were found to have desirable reliability and validity based on psychometric criteria. The obtained data were analyzed through Pearson's correlation coefficient and multivariate regression. Results showed that there was a significant interrelationship among adherence to performing prayers, spiritual intelligence, and mental health. In fact, students’ mental health can be predicted based on their adherence to saying prayers and spiritual intelligence. Despite the fact that an association was observed between adherence to performing prayers and spiritual intelligence, students’ spiritual intelligence cannot be predicted on the basis of their adherence to saying prayers.
    Keywords: spiritual intelligence, adherence to saying prayers, mental health, female students, high school
  • Khosrow Bagheri Noaparast, Samira Heidari* Pages 75-98
    This study was undertaken to put forward a theoretical model for vocational education curriculum based on the philosophy of education of the Islamic Republic of Iran. The research method was qualitative and analytic-deductive. Accordingly, based on Frankena's deductive model, certain principles were derived from foundations and goals. The data collection tool included index cards. The research population comprised the philosophy of education of the Islamic Republic of Iran and the entire literature on vocational education. Purposive sampling was carried out according to the elements of vocational education curriculum. Data analysis methods included categorization, codification, and interpretation which were simultaneously carried out with data collection. Results indicated that the goals of vocational education are hygiene, health and physical strength, knowledge of acquiring skills and gaining insight on vocations, and fostering collaboration among students in vocational education. Additionally, some principles extracted from the theoretical model in the area of the content of vocational education are: boosting understanding of job safety principles, relationship between the content and subject matter, probing social and historical aspects of careers, relationship between the content and future career needs of students, as well as inclusion of knowledge, skills and insights on vocations. The extracted principles in the domain of learning are: paving the way for generating hypotheses, learners’ interaction with each other, and assisting peers. The extracted principles in the domain of teaching are: development of skilled actions and transformation in students’ perceptions of the career, incorporating Islamic notions on vocations, boosting students’ collaborative work, possessing a holistic perspective in the teaching process, educational fairness and equity in vocational teaching, and congruence between assignments and students’ capabilities. And finally the extracted principles in the domain of evaluation are: cultivating students’ sense of responsibility regarding evaluation of their own knowledge, skills and insights on careers, incorporating the levels of knowledge, skills and insights on careers in the process of evaluation, as well as considering students’ ability and capabilities in the process of evaluation.
    Keywords: vocational education, model, curriculum, philosophy of education of the Islamic Republic of Iran
  • Mahmood Saeedi Rezvani, Maghsoud Amin Khandaghi, Hossein Baghgoli, Reza Mohammadi Chaboki Pages 99-127
    The purpose of the present researchwas to examine eleventh graders’ perceptions of the attainment of religion and life curriculum goals inthe “behavioral domain”. According to the curriculum guidelines, this domain consists of seven main subdomains, i.e., religious principles, the Holy Quran, Sira [holy prophet Muhammad’s (P.B.U.H) lifestyle], the Islamic view of the human being, Islamic society, lifestyle, and religion in the modern world. The research method was survey and a goal-oriented evaluation of curriculum. The population of the study included the entire 11th graders in Tehran among whom 420 students were selected through multi-stage cluster sampling method. The instrumentation was comprised of a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were approved by psychometric criteria. The obtained data were analyzed usingboth descriptive (such as means and percentages) and inferential statistics (one-sample t test). According to the results,both girls and boysreported that the curriculum goals were attained at a desirable levelin the“religious principles, Holy Quran, and Islamic view of the human being”domains. In the domain of Sira, majority of the students adopted negative attitudes despite the fact that in several cases they stated that the curriculum goals were achieved at a desirable level.In the “Islamic society” domain, the students mainly adoptedpositive attitudesin spite of the fact that some of themcontended that there was an undesirable attainment of goals. In the “lifestyle” domain, majority of students maintained that the curriculum goals were attained at an undesirable level. It is worth mentioning that no significant difference was observed betweenthe perceptions of boys and girls in the seven aforementioned domains.
    Keywords: Behavioral, Religion, Life
  • Mohammad Niroo* Pages 128-146
    The aim of the present phenomenological study was to examine high school students’ experiences on the pilgrimage to the Razavi Holy Shrine. The research method was qualitative. The population of the study included the entire high school boys in district 3 of Tehran. In this district, one high school was selected through purposive sampling method and 40 boys who had a five-day trip to Mashhad were studied. The obtained data were analyzed using Colaizzi's method. Results indicated that attendance to the Razavi Holy Shrine had positive behavioral (repentance, refraining from sins, doing good deeds for family, friendship and kindness to others), psychological (spiritual transformation, calmness, happiness, refinement of the soul, being hopeful about the future), and religious (strengthening the faith, tawakkul [reliance on God], self-development, compliance with religious rites and rituals, commitment to spiritual accomplishments, sincerity, piety, Dhikr [remembrance], modesty and patience) impacts on the students.
    Keywords: phenomenology, student's experiences, pilgrimage, Razavi Holy Shrine